"If we sip the wine, we find dreams coming upon us out of the imminent night."
- D. H. Lawrence

Historien bag NordhavnVin

Biografi

I sensommeren 2019 kørte vi en tur sydpå mod Italien til en af de mest betydningsfulde vinregioner – Toscana. Vi havde booket et ophold på et lille, organic-certificeret agritourismo - en idyllisk vingård hvor tre generationer af familien Cantoni lever side om side i fælles passion for deres agritourismo og deres vinproduktion.

I den periode vi boede på Fattoria Fibbiano, gik familien en travl tid i møde. Høsten af druerne gik i gang og ved hjælp af det faste personale og daglejere kørte traktoren i pendulfart fra vinmarkerne til vinkælderen med de håndplukkede druer – det var meget fascinerende at følge de forskellige processer i den moderne og velkontrollerede produktion.

I selskab med vildsvinelasagne, lokale oste og en fantastisk værtsfamilie gik tiden alt for hurtigt og snart var vi på vej mod Danmark igen – med en aftale om at importere de fantastiske dråber til Danmark og til dig kære læser.

Året efter - I sensommeren 2020 - besøgte vi Mamete Prevostini – en lokal vinbonde i Lombardiet. Mamete Prevostini har base i Valtellina lidt nord for Como-søen, i den lille by Mese i alpelandet tæt på den schweiziske grænse. Her ligger et smukt vinområde med den røde Nebbiolodrue hængende på ældgamle vinstokke, plantet på stejle skråninger på velanlagte, sydvendte terrasser, 300 – 700 meter over havets overflade. Vi havde på forhånd aftalt en vinsmagning med Manager Simona - og hvilken oplevelse.

Stemningen, duften af gærede druer, egetræstønder og fugtig jord ramte os, da vi blev inviteret ind i den gamle vinkælder. Her fandtes alt hvad hjertet kunne begære af unikke vine fremstillet på tørrede druer. Vi smagte os igennem hele vinkortet og var aldrig i tvivl om, at Mametes vine skulle indgå i NordhavnVin´s sortiment til glæde for os og vores eksisterende kunder.

Til vores nye kunder; velkommen til et helt unikt smagsunivers.

Vores leverandører

Vinens historie
Fattoria Fibbiano

Fattoria Fibbiano ligger i nærheden af ​​Terricciola i Era-dalen, et område der kan prale med nogle betydningsfulde etruskiske bosættelser. På gårdens bakke er mange grave udgravet, som dateres tilbage til begyndelsen af ​​den toscanske civilisation.

Gårdens oprindelse dateres tilbage til det 12. århundrede, da den var ejet af Gherardi del Testa Barasaglia-familien, og den fulgte familiens formue gennem tykt og tyndt. I 1700 blev hovedbygningen udvidet til at tage form af dagens gård. Fattoria Fibbianos historie går tilbage til 1707, men blev først en vigtig del af gårdens historie tre århundreder senere – i 1997 – året hvor Giuseppe Cantoni besluttede at vende tilbage til sine familierødder, efter en lang karriere i udlandet.

Cantoni-familien har været bønder i generationer, med andre ord for evigt. Sammen med sin kone Tiziana og deres sønner Matteo og Nicola, begyndte familien at søge i det toscanske landskab på jagt efter det rigtige sted. Da han så Fattoria Fibbiano, var der ingen tvivl i hans sind: fra da af begyndte deres nye liv. Et simpelt liv, levet fuldt ud, præget af tavshed, lidenskab, natur og det reneste af alt, langt væk fra byens støj.

Renoveringsarbejdet begyndte med genoprettelse den gamle gård, som var ganske nedslidt, rydning af skov, genoplivning af landbrugsjorden, genindførelse af de gamle olivenlunde og vinmarker og genplantning af rækker af cypresser. Med stor indsats og engagement blev gården det, den er i dag, et hjem og en drøm, der gik i opfyldelse: med et vellykket agriturismo og en blomstrende vinproduktion, der drives efter de lokale traditioner, men alligevel er omstillet til at omfavne nye udfordringer.

Mamete Prevostini

Langs de sydvendte skråninger af alperne er landskabet blevet formet til 2500 kilometer tørre stenmurede terrasser for at dyrke vinrankerne. UNESCO anerkendte kunsten med tørstensvægge som verdens immaterielle arv fra menneskeheden.

Det var i begyndelsen af sidste århundrede, da Mametes bedsteforældre besluttede at dedikere deres liv til det, der nu er kendt som en “agriturismo”.

De dyrkede deres egne frugter og grøntsager og producerede hjemmelavede skinke, pølser, ost og selvfølgelig vin. De var heldige nok til at have et naturligt køleskab i et hulrum mellem bjergstenene – “Crotto” på italiensk – hvor fugtigheden og temperaturen blev opretholdt af den kølige vind fra Alperne.

De startede med at tilbyde deres produkter til forbipasserende, der ofte stoppede for at nyde et solidt måltid i skyggen fra træerne. Mamete voksede op med at beundre og hjælpe sin far, der gentog gæstfriheden, som hans bedsteforældre tilbød. Et minde, som han aldrig vil glemme, er aromaen af ”mosten” eller endnu ikke gæret druesaft, der fyldte luften i efteråret.

I disse dage driver Mametes søster restauranten “Crotasc” i den renoverede bygning, hvor man om sommeren stadig kan spise udenfor i skyggen af kastanjetræerne, ligesom i gamle dage.

I hulen ligger Valtellina-vine fra deres bedste årgange, som var det deres eget personlige skattekammer. Her opbevarer familiens minder og historie.